Masa basında çalışanlar dikkat! Günde kaç adım atmanız gerektiği açıklandı

Yüksek Derecede Hareketsiz İnsanlar İçin Önerilen Günlük Adım Sayısı Açıklandı

İngiltere merkezli büyük ölçekli UK Biobank veritabanına dayanan bir çalışmaya göre, yaklaşık 72 bin katılımcının yedi yıllık sağlık verileri incelendi. Katılımcılar, bileklerine taktıkları hız ölçer cihazlarla bir hafta boyunca takip edildi ve günlük adım sayıları ile oturarak geçirdikleri süreler ölçüldü.

Araştırmaya göre, katılımcıların günde ortalama 10,6 saatini hareketsiz geçirdiği tespit edildi. Bu eşiğin üzerindeki bireyler “yüksek derecede hareketsiz” olarak sınıflandırılırken, altındakiler ise “düşük derecede hareketsiz” olarak adlandırıldı. İyi sağlık durumundaki bireyler arasından yalnızca verilerin ilk iki yılı boyunca seçim yapıldı.

Çalışmanın sonuçlarına göre, günde 9 bin ila 10 bin adım atan yüksek derecede hareketsiz bireylerde kalp-damar hastalıklarına yakalanma riski yüzde 21 azalırken, ölüm riski yüzde 39 oranında azaldı. Şaşırtıcı bir şekilde, sadece 4 bin ila 4 bin 500 adımla bile bu olumlu etkilerin yarısına ulaşabilmek mümkün.

Çalışmanın başyazarı Matthew Ahmadi, bulguların hareketsizliğin zararlarını tamamen ortadan kaldırmadığını ancak adım atmanın etkili bir çözüm sunduğunu belirtti:

“Bu, uzun süre oturan bireyler için mucize bir çözüm olmayabilir ancak tüm hareketlerin önemli olduğunu ve insanların kaçınılmaz oturdukları süreleri azaltmak için daha fazla adım atmaları gerektiğini gösteriyor.”

Araştırmacılar, her gün 2.200 adımın üzerinde atmanın, hem ölüm hem de kalp hastalığı riskini azalttığını keşfetti. Bu durum, masa başında çalışan veya çok az hareketli bir yaşama sahip olan bireyler için oldukça umut verici.

Araştırma, hareketin sağlık üzerindeki etkilerini daha esnek bir bakış açısıyla ele alarak gün içinde daha fazla hareket etmenin, uzun saatlerce oturmanın negatif etkilerini hafifletebileceğini gösteriyor.

Related Posts

Sakız çiğnemek baş ağrılarını tetikleyebilir! Doğru kullanıldığında faydası bile var

İster öğle yemeğinden sonra nefesinizi tazelemek için ister bir şeye odaklanmak için çiğniyor olun. Sakız gerçekten ağız sağlığınıza yardımcı mı oluyor mu yoksa içten içe size zarar mı veriyor? Diş hekimliği uzmanlarını sakız çiğnemenin artılarını ve eksilerini masaya yatırdı. İşte tüm detaylarıyla sakız çiğnemenin gerçek yüzü!

Uzmanı uyardı: Yanlış beden algısı ölüme götürebiliyor

Bireylerin sosyal medyadaki insanlardan etkilenerek kilo vermeye başladıklarını belirten Uzman Psikolog Kerime Begüm Özkaya, bu durumun ilerleyen süreçte ölüme kadar götürebileceğini söyledi.

‘Gücü basitliğinde’: Sirke temizlikte ne kadar etkili?

Sirke, bir temizlik ürünü olarak insanlar ve gezegen için çok çeşitli faydalara sahip. Ama inceliklerini bilerek kullanmak gerekiyor.

Deprem sonrası psikolojik dayanıklılık hayati önem taşıyor

Marmara Bölgesi’nde meydana gelen depremin ardından, Psikoloji Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Bülent Tansel, afetlere karşı psikolojik hazırlığın önemine dikkat çekti. Özellikle çocuklar ve kaygı düzeyi yüksek bireyler için doğru bilgilendirmenin ve destek yöntemlerinin kritik olduğunu vurguladı.

Kapıdan içeri sokan yandı! Alerji coşturan çiçek de var, nefesi anında tıkıyor

Çevresel alerjilerden muzdarip olanlar için ilkbahar ve sonbahar gibi ara mevsimler güzel olduğu kadar zordur. Polen gibi alerjenler bu dönemleri çekilmez hale getirebilir. Alerji hastaları, hapşırma, burun akıntısı ve göz kaşıntısı gibi belirtilerden kaçınmak için genellikle evlerine sığınır. Ancak evinizde bu bitkiler bulunuyorsa, alerjiye yakalanmanız an meselesi olabilir.

Kazara Ateşlenen Tabancayla Genç Hayatını Kaybetti

Kazara ateşlendiği öne sürülen tabancayla başından vurularak hayatını kaybetti 29 yaşındaki gencin vurularak öldüğü olayın yaşandığı evde bulunan 4 kişi gözaltına alındı SAKARYA – Sakarya’nın Sapanca ilçesinde 29 yaşındaki genç, arkadaş ortamında …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir