Masa basında çalışanlar dikkat! Günde kaç adım atmanız gerektiği açıklandı

Yüksek Derecede Hareketsiz İnsanlar İçin Önerilen Günlük Adım Sayısı Açıklandı

İngiltere merkezli büyük ölçekli UK Biobank veritabanına dayanan bir çalışmaya göre, yaklaşık 72 bin katılımcının yedi yıllık sağlık verileri incelendi. Katılımcılar, bileklerine taktıkları hız ölçer cihazlarla bir hafta boyunca takip edildi ve günlük adım sayıları ile oturarak geçirdikleri süreler ölçüldü.

Araştırmaya göre, katılımcıların günde ortalama 10,6 saatini hareketsiz geçirdiği tespit edildi. Bu eşiğin üzerindeki bireyler “yüksek derecede hareketsiz” olarak sınıflandırılırken, altındakiler ise “düşük derecede hareketsiz” olarak adlandırıldı. İyi sağlık durumundaki bireyler arasından yalnızca verilerin ilk iki yılı boyunca seçim yapıldı.

Çalışmanın sonuçlarına göre, günde 9 bin ila 10 bin adım atan yüksek derecede hareketsiz bireylerde kalp-damar hastalıklarına yakalanma riski yüzde 21 azalırken, ölüm riski yüzde 39 oranında azaldı. Şaşırtıcı bir şekilde, sadece 4 bin ila 4 bin 500 adımla bile bu olumlu etkilerin yarısına ulaşabilmek mümkün.

Çalışmanın başyazarı Matthew Ahmadi, bulguların hareketsizliğin zararlarını tamamen ortadan kaldırmadığını ancak adım atmanın etkili bir çözüm sunduğunu belirtti:

“Bu, uzun süre oturan bireyler için mucize bir çözüm olmayabilir ancak tüm hareketlerin önemli olduğunu ve insanların kaçınılmaz oturdukları süreleri azaltmak için daha fazla adım atmaları gerektiğini gösteriyor.”

Araştırmacılar, her gün 2.200 adımın üzerinde atmanın, hem ölüm hem de kalp hastalığı riskini azalttığını keşfetti. Bu durum, masa başında çalışan veya çok az hareketli bir yaşama sahip olan bireyler için oldukça umut verici.

Araştırma, hareketin sağlık üzerindeki etkilerini daha esnek bir bakış açısıyla ele alarak gün içinde daha fazla hareket etmenin, uzun saatlerce oturmanın negatif etkilerini hafifletebileceğini gösteriyor.

Related Posts

Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirilebilir: Bu belirtileri dikkat alın!

Kalp krizi denildiğinde genellikle göğüs ağrısı akla gelse de her zaman tek belirti olmayabilir. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Yılmaz, kalp krizinin sırt ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, mide bulantısı gibi göğüs dışı belirtilerle de ortaya çıkabildiğine dikkat çekti.

Soğuk kahveye dikkat! Her bir bardak için fazladan tüketin

Beslenme uzmanları, sıcak havalarda artan sıvı kaybına karşı su tüketiminin hayati önem taşıdığına dikkat çekiyor. Diyetisyen Asya Naz Al, yaz aylarında günde en az 2,5-3 litre su içilmesi gerektiğini vurguladı.

Kalp krizi değil, ‘Kırık Kalp Sendromu’! Üzüntü, korku, kayıp tetikleyebiliyor!

Kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan bu durumun, çoğunlukla duygusal şoklara verilen biyolojik bir yanıt olarak geliştiğini dile getiren Uzman Klinik Psikolog Cumali Aydın, yoğun stres veya duygusal travmaların tetiklediği ve kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan ‘kırık kalp sendromu’ hakkında bilgi verdi.

Sezaryen Doğum Nedir ve Neden Yapılır? 

Sezaryen Doğum Nedir ve Neden Yapılır?  Sezaryen doğum, normal doğumun mümkün olmadığı durumlarda, bebek ve anne sağlığı açısından gerekli bir yöntem olarak tercih edilir.

Toplu sözleşme öncesi sağlık emekçileri taleplerini Edirne’den dile getirdi

Toplu sözleşme öncesi sağlık emekçileri taleplerini Edirne’den dile getirdi. Burada yapılan basın açıklamasında konuşan Genel Sağlık İş Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Uğur, “Bu kez o masada ilk kez kamu emekçisinin sözü söylenecek. 6 milyonun alım gücüne, haklarına böylesi keyfi bir karar mekanizmasıyla kader biçenler bu kez o masada karşılarında gerçekleri haykıran bir taraf görecek” dedi.

Unutulmuş bir kanser türü gençlerde hızla artıyor: Bilim adamları uyardı

Apandis kanseri, bugüne kadar öylesine nadir görülen bir hastalıktı ki çoğu insan bunun varlığını bile bilmiyordu. On yıllar boyunca doktorların meslek hayatlarında belki sadece bir ya da iki kez karşılaştığı ve genellikle ileri yaşlarda teşhis edilen bu kanser türü, son dönemde giderek daha genç yaş gruplarında görülmeye başlandı.