Yunan ve İsrailli lobi liderleri Türkiye’ye karşı faaliyetlerini anlattı: Ankara, bölgede giderek güçleniyor

Türkiye’nin Savunma Sanayiindeki Yükselişi, Yunanistan ve İsrail’i Endişelendiriyor

Türkiye’nin savunma sanayiindeki hızlı ilerleyişi, ABD Başkanı Trump’ın göreve gelmesinden sonra Ankara-Washington ilişkilerinin ısınması ve ülkenin uluslararası alanda yükselişi, Yunanistan ve İsrail’i endişelendiriyor.

Yunanistan, ABD Başkanı Donald Trump’a yaklaşma yolları aramaya devam ediyor. ABD’nin güçlü lobi ve iletişim firmalarından Barbour, Griffith & Rogers (BGR) ile anlaşan Yunanistan, medyası aracılığıyla da Türkiye’ye F-34 savaş uçaklarının satışının engellenmesi gerektiğini vurguluyor.

Türkiye Karşıtlığını Açıkça İfade Ediyorlar

Amerikan Yahudi Komitesi (AJC) CEO’su Ted Deutch ve Helen Amerikan Liderlik Konseyi (HALC) İcra Direktörü Endy Zemenides, Yunan Kathimerini gazetesine verdikleri röportajda Türkiye’yi hedef aldı. Deutch ve Zemenides, bölgedeki diplomatik çabaların devam etmesi gerektiğini ve “3+1” iş birliğinin güçlendirilmesi gerektiğini belirtti.

İki lobi yöneticisi, Türkiye’nin F-35 programına dahil edilmemesi yönünde faaliyetlerini sürdürdüklerini açıkça dile getirdi.

Yunanistan ve İsrail, Türkiye’nin F-35 Almasına Karşı

Zemenides ve Deutch, Türkiye’nin dış politikasını eleştirirken, Türkiye’nin bölgedeki yükselişi konusunda endişelerini dile getirdi. İki ülke lobi lideri, Türkiye’nin F-35 savaş uçaklarına sahip olmaması gerektiğini savunuyor.

Ankara’nın Amerikan çıkarlarıyla uyumlu hareket etmediğini belirten Deutch, Türkiye’nin savunma sanayisinin gelişimi konusunda endişeli olduğunu dile getirdi.

İsrail ve Yunanistan, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerini yakından takip ediyor ve Ankara’nın bölgedeki etkisine karşı önlem almaya çalışıyor.

Türkiye’nin Etkisine Karşı IMEC Projesi

İki lobi lideri, Hindistan’dan başlayarak Arap Yarımadası üzerinden İsrail’e bağlanan ekonomik koridor projesi IMEC’in hızlandırılması çağrısında bulundu. Projenin Türkiye’nin bölgedeki artan etkisine karşı bir araç olabileceğini belirttiler.

Zemenides ve Deutch, IMEC projesinin üç ülke arasındaki iş birliğini güçlendireceğini ve Türkiye’nin bölgedeki yükselişine karşı önlem alınmasında önemli bir rol oynayabileceğini vurguladılar.

Related Posts

AK Parti’nin önündeki anket: Türkiye’nin Rusya-Ukrayna arabuluculuğuna yüzde 65 destek

AK Parti seçmene Türkiye’nin, Rusya-Ukrayna görüşmelerine ev sahipliği yapmasını sordu. Seçmenin yüzde 65,4’ü görüşmelerin İstanbul’da yapılmasına destek verdi. Destek vermeyenlerin oranı ise yüzde 17,4’de kaldı. 17,4’ü ise ne olumlu ne olumsuz dedi.

Türkiye turizmde İtalya’yı geride bıraktı, ilk 4’e girdi

Türkiye, 56,7 milyon yabancı ziyaretçi sayısı ile 2024 yılında dünyada en çok turist çeken ülkeler sıralamasında 4’üncü sıraya yükseldi.

Selimiye Camii’nde hat krizi çıktı

Edirne’deki Selimiye Camii’nin restorasyonunda, hat yazılarının korunup korunmaması konusunda sanatçılar ve uzmanlar arasında görüş ayrılığı yaşanıyor. Tartışmalar nedeniyle çalışmaların durdurulduğu öğrenildi.

Kim ne dedi? Batı’dan destek doğudan kınama

BATI’dan İran’a yönelik saldırıya destek ve müzakereye çağrı açıklamaları gelirken İran’ın komşuları ve bölge ülkelerinden kınama, itidal ve çözüm çağrıları gelmesi dikkat çekti.

İran kararını verdi! Gözler ABD’ye yapılacak misillemede

Ortadoğu’da İsrail-İran çatışması 10’uncu gününde ABD, İran’ın nükleer tesislerine saldırarak gerilimi yeni boyuta taşıdı. İRAN MECLİSİ KARARINI VERDİ İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Sözcüsü İbrahim Rızayi, ABD’ye karşı …

İlçe merkezlerinde kuyruk oluştu: 4 milyon kişi yetişemezse ceza yiyecek

Türkiye’de milyonlarca sürücüyü ilgilendiren ehliyet yenileme süreci sona yaklaşıyor. 2016’dan önce düzenlenen eski tip sürücü belgeleri 31 Temmuz 2025 tarihinden itibaren geçersiz sayılacak. Henüz yeni tip çipli ehliyete geçmeyen yaklaşık 4 milyon vatandaş için geri sayım başladı. Uzmanlar, son haftalarda yoğunluk artacağı için işlemlerin erkenden tamamlanması gerektiği konusunda uyarıyor.