Yeni mantar pilleri: Elektrikle şarj edilmeyecek, sadece “beslenecek”

İsviçre’den Yenilik: Mantar Pili!

İsviçreli bilim insanları, geleceğin enerji depolama teknolojisi olarak gösterilen inovatif bir mantar pili geliştirdi. Bu pil, neredeyse tamamen doğal malzemelerden yapılmış olup biyolojik olarak tamamen parçalanabilir özellik taşıyor ve enerji üretmek için beslenmeye dayanıyor. Bu özellikleri sayesinde çevre dostu bir çözüm sunan mantar piller, elektronik atık sorununu hafifletme potansiyeline sahip.

Gelecekte dünya çapında yaklaşık 75 milyon ton elektronik atık üretileceği tahmin ediliyor. Mevcut piller genellikle toksik metaller ve sentetik bileşenler içerdiğinden geri dönüşümü zorlaştırıyor ve çevreye zarar veriyor. İsviçre’deki malzeme bilimi enstitüsü Empa’daki araştırmacılar, bu soruna bir çözüm getirerek mantarları alternatif bir güç kaynağı olarak kullanmaya karar verdiler.

Mantar Pili Nasıl İşliyor?

Kompostlanabilir ve toksik olmayan mantar pillerinin yapımında selüloz, balmumu ve maya gibi doğal malzemeler kullanılıyor. Pil tasarımında iki farklı mantar türü bulunuyor: Saccharomyces cerevisiae (maya) ve Trametes pubescens (beyaz çürüklük mantarı). Anot bölgesi, mayanın şekerleri parçalayarak elektronları serbest bırakmasını sağlıyor, bu da minyatür bir elektrik jeneratörüne benzetilebilir.

Mantarlar, pilin içinde bulunan besinlerle beslenerek enerji üretiyor. Pilin kullanıma hazır hale gelmesi sadece birkaç hafta sürüyor ve ardından elektrik üretmeye başlıyor.

Performans ve Kullanım Alanları

Tek bir mantar pilinin üretebileceği enerji miktarı 300 ila 600 milivolt arasında değişiyor ve birkaç gün boyunca çalışabiliyor. Dört pil bir araya getirildiğinde küçük cihazlar gibi çevresel sensörleri 65 saat boyunca çalıştırabiliyor. Ancak halen, telefon ve tablet gibi günlük elektronik cihazlar için yeterli gücü sağlayamıyorlar.

Şu anda umut verici bir teknoloji olan mantar pilleri, güçlü ve kararlı hale getirmek için geliştirme çalışmaları devam ediyor. Bu teknolojinin gelecekte daha geniş kullanım alanlarına yayılması bekleniyor.

Related Posts

Dünya Motosurf Şampiyonası Çeşme’de sona erdi

Türkiye’de ilk kez Çeşme’de gerçekleştirilen Dünya Motosurf Şampiyonası tamamlandı. Altınkum Plajı’nda organize edilen şampiyonaya 17 ülkeden 80 sporcu katıldı.

Meta ve Oakley birlikte çalıştı; yeni akıllı gözlük modelleri tanıtıldı

Meta farklı şirketlerle çalışarak akıllı ürünlerini tanıtmaya devam ediyor. Bu sefer yeni akıllı gözlükler için Oakley ile ortaklık kuruldu.

Game Pass’ten haziran ayında kaldırılacak oyunlar

Game Pass’ten haziran ayında kaldırılacak oyunlar açıklandı. Toplamda 6 oyun haziran ayında Game Pass abonelerine veda ediyor. Oyunları oynamaya devam etmek isteyenlerin sevdikleri oyunları satın almaları gerekiyor.

Gedizli kick boksçulardan İzmir Türkiye şampiyonası öncesi büyük başarı

Kütahya’nın Gediz ilçesi, kick boks sporunda elde ettiği başarılarla adından söz ettirmeye devam ediyor.

500 bin yıllık göçün sırrı çözüldü

Modern insanın (homo sapiens) yaklaşık 50 bin yıl önce Afrika’dan çıkıp tüm dünyaya yayılması, bilim insanları için uzun süredir gizemini koruyan bir konuydu. Yeni bir araştırma, ekolojik esnekliğin bu büyük göçün neden başarılı olduğunu açıklayabilecek önemli bir ipucu olduğunu söylüyor.

Denizli Analig Atletizm Grup Şampiyonasına ev sahipliği yapacak

Anadolu Yıldızlar Ligi Atletizm Grup Şampiyonası, 10 ilden 350 sporcuyu Denizli’de buluşturacak. 21-22 Haziran tarihlerinde Albayrak Atletizm Sahasında yapılacak yarışlarda sporcular Türkiye Finallerine gidebilmek için yarışacak.