Yaşam kaynağına destek çağrısı

Dünya Genelinde Kadın Örgütlerinin Yaşadığı İnsani Yardım Krizi

Artan çatışmalar, iklim değişikliği, gıda güvensizliği ve salgın hastalıklar nedeniyle dünya genelinde 73 ülkede 308 milyon insan insani yardıma ihtiyaç duyuyor. Kadınlar ve kız çocukları, krizlerden orantısız şekilde etkileniyor. Önlenebilir gebeliklerden kaynaklı ölümler, yetersiz beslenme ve cinsel şiddet, bu grupları daha fazla tehdit ediyor. Bu ihtiyaçların artmasıyla birlikte, insani yardım sistemi ciddi bir finansman kriziyle karşı karşıya kalıyor ve bu kesintiler kadınlar ve kız çocukları için hayati önem taşıyan hizmetleri riske atıyor.

UN Women, krizler yaşanan 44 ülkede 411 kadın liderliğindeki ve kadın hakları kurumlarıyla gerçekleştirilen kapsamlı bir ankete dayanan “Kırılma Noktasında: Dış Yardım Kesintilerinin Dünya Genelindeki İnsani Krizlerde Kadın Örgütleri Üzerindeki Etkisi” başlıklı yeni raporunu yayımladı. Rapor, ankete katılan kurumların %90’ının finansman kesintilerinin olumsuz etkilendiğini ortaya koydu.

Finansmandaki Kriz Kurumları Kapanma Noktasına Getiriyor

Finansmandaki sert düşüş, birçok kurumu kapanma noktasına getiriyor. Araştırmaya katılan kurumların neredeyse yarısı (%47), mevcut finansman seviyeleri devam ederse altı ay içinde kapanacaklarını belirtti. Ayrıca, kurumların %51’i programlarını askıya almak zorunda kaldı. Cinsiyete dayalı şiddet mağdurlarına destek, koruma hizmetleri, geçim kaynakları, nakit yardımı ve sağlık hizmetlerini içeren programlar askıya alındı. Kurumların yaklaşık dörtte üçü (%72) önemli personel çıkarmak zorunda kaldı. Ancak kadın örgütleri, kararlılıklarını sürdürerek temsil ettikleri kadınlar ve kız çocukları için savunuculuk yapmaya ve hayatları yeniden inşa etmeye devam ediyor.

UN Women İnsani Yardım Birimi Başkanı Sofia Calltorp, durumu değerlendirerek şunları söyledi: “Kadın örgütlerinin sunduğu destek ağları, kadınlar ve kız çocukları için hayati bir yaşam kaynağıdır. Bu örgütler, yeterli finansman olmadan dahi hayati hizmetler sunarken, hak savunuculuğu yaparken ve etkinliklerini sürdürülebilir kılarlarken zorluk çekiyorlar. Onlara kaynak ve destek sağlamak, eşitlik ve haklar meselesi olduğu kadar bir zorunluluktur.”

‘Eşitlik’ten Haberler

  • Garanti BBVA’nın kurucusu ve destekçisi olduğu Öğretmen Akademisi Vakfı (ÖRAV) tarafından düzenlenen EşitBiz Konferansı, Salt’ın Galata binasında gerçekleşti. EşitBiz Projesi kapsamında gerçekleştirilen konferans, bu yıl “kapsayıcılık” odağında gerçekleşti.
  • Mercedes-Benz, She’s Mercedes platformunun Türkiye’de beşinci yılını kutladı. She’s Mercedes, Türkiye’de beş yıldır faaliyet göstererek 100’den fazla kadını bir araya getirme başarısını elde etti.
  • KAGİDER Başkanı Esra Bezircioğlu, Başkan Yardımcısı Şila Gök ve Genel Sekreter Yeşim Seviğ, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) tarafından Londra’da düzenlenen Yıllık Toplantılar kapsamında temaslarda bulundu.
  • Kadın Dostu Markalar Platformu, toplumsal cinsiyet eşitliğini iş dünyasında kalıcı bir değer haline getirmeyi amaçlayarak “Yaşama Değer Kat” temalı bir buluşma düzenledi.

Related Posts

Türkiye’nin 5 aylık ihracatının yarısı 7 gümrük noktasından yapıldı

Türkiye’de ocak-mayıs döneminde gerçekleştirilen 110 milyar doları aşan ihracatın yaklaşık yarısı 7 gümrük müdürlüğü üzerinden yapıldı.

Bakan Işıkhan’dan ‘kamuda toplu iş sözleşmesi’ açıklaması : Sendikalarımıza son teklifimizi bu hafta sunacağız

Bakan Işıkhan’dan ‘kamuda toplu iş sözleşmesi’ açıklaması : Sendikalarımıza son teklifimizi bu hafta sunacağız

En düşük emekli maaşı artırılacak mı? Bakan Işıkhan’dan açıklama

Milyonlarca memur ve emeklinin maaş zamları için geri sayım başladı. Perşembe günü TÜİK, haziran ayı enflasyon rakamlarını açıklayacak. Peki 14 bin 469 TL olan en düşük emekli aylığı da artacak mı? Merak edilen soruya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan yanıt verdi. İşte detaylar… 

İran-İsrail savaşı gübreyi vurdu

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ‘haziran ayı üretici-market fiyatları’ ile ‘aylık ve yıllık girdi fiyatlarındaki değişimleri’ değerlendirdi. Bayraktar, “Türkiye kimyasal gübre hammaddelerinin yüzde 90’ından …

Gıda fiyatları koptu gidiyor: Slovenya’da yıllık enflasyon ivmelendi

Slovenya’da 2025 Haziran’ı itibarıyla yıllık enflasyon oranı, bir önceki ay kaydedilen yüzde 1,8 seviyesinden yüzde 2,2’ye yükseldi. Bu artışta, özellikle gıda ve alkolsüz içecek fiyatlarındaki keskin yükseliş belirleyici oldu. Gıda ve alkolsüz …

Kurallara uymayan 85 sürücüye ceza yağdı: Toplam 840 bin TL

İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü tarafından Bartın’da 21-27 Haziran tarihleri arasında toplam 3 bin araç kontrolden geçti. Denetimlerde abart egzoz kullanımından 15 araç sürücüsüne 32 bin 505 TL, alkollü araç kullanmaktan 9 …