Üretici ve market arasındaki fiyat farkı zirveye ulaşıyor: Karnabahar ve havuçta yüzde 43 artış

Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar’dan Nisan Ayı Üretici Fiyatları Açıklaması

Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, nisan ayı üretici market fiyatları ile girdi maliyetlerindeki değişimlere ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Bu dönemde üretici market arasındaki en yüksek fiyat farkının yüzde 256 ile havuçta olduğunu belirten Bayraktar, bunu yüzde 230 ile marul, yüzde 222 ile kuru soğan, yüzde 219 ile kuru fasulye ve yüzde 216 ile nohut izlediğini ifade etti.

Bayraktar, nisanda markette 39 ürünün 28’inde fiyat artışı, 11’inde ise fiyat düşüşü olduğunu belirterek, şu bilgileri paylaştı:

  • En fazla fiyat artışı gösteren ürünler: Karnabahar yüzde 43, havuç yüzde 28, maydanoz yüzde 22, limon yüzde 20, marul yüzde 17.
  • En fazla fiyat düşüşü gösteren ürünler: Salatalık yüzde 36, patlıcan yüzde 30, domates yüzde 28, sivri biber yüzde 22, kabak yüzde 12.

Üreticide ise 31 ürünün 8’inde fiyat artışı, 17’sinde fiyat düşüşü ve 6 üründe fiyat değişimi olmadığını kaydeden Bayraktar, salatalıkta yüzde 59, patlıcan yüzde 42 ve kuru soğan yüzde 41,5 ile en fazla fiyat düşüşünün olduğunu belirtti.

Üreticide Fiyat Değişiminin Nedenleri

Bayraktar, yaşanan zirai don afetinden etkilenen meyvelerin başında gelen kayısıda üreticide fiyatların arttığını vurgulayarak, havaların sıcak geçmesiyle birim alandan verimin arttığını ve bazı ürünlerde arz fazlalığına sebep olduğunu dile getirdi.

Özellikle kuru soğanda yüksek rekolte beklentisi olduğunu belirten Bayraktar, fındık fiyatlarının zirai don nedeniyle artarken, Antep fıstığının kuraklık sebebiyle düştüğünü açıkladı.

Related Posts

Ülker Bisküvi’de (ULKER) Ali Ülker’in yerine geçecek isim belli oldu

Ülker Bisküvi Sanayi A.Ş. (ULKER) tarafından 9 Mayıs 2025 tarihinde Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan bildirimde Üst Yönetim Değişikliği hakkında açıklama yapıldı.

Borsada takas süresi düzenlemesi piyasayı nasıl etkiler?

Marbaş Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Sertaç Ekeke, Borsada takas tarihinin T+1 (işlem gününü takip eden 1. iş günü) olarak revize edilmesi halinde işlem hacimlerinde artışların izlenebileceğini söyledi.

Slovenya sanayisinde alarm zilleri çalıyor

Slovenya’da sanayi üretimi 2025 yılının Mart ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1,9 azaldı. Bu, Şubat ayında revize edilerek yüzde 2,8 olarak açıklanan düşüşün ardından ikinci ardışık aylık gerileme oldu. Aylık bazda ise üretim yüzde 1 …

Manisa’da asma yaprağı üzüm üreticisine ek gelir sağlıyor

Dünyanın önde gelen üzüm üretim merkezlerinden Manisa’nın Alaşehir ilçesinde çiftçiler, mayıs ayıyla yeşillenen asmalardaki yaprakları satarak ek gelir elde ediyor.

Bellona’nın fiyatı 570 kez artırıldı: Satışta rekor kırıldı

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), 2016 yılında devraldığı Boydak Holding bünyesindeki Bellona’yı sattı. TMSF, geçtiğimiz ay yayınladığı duyuru ile Bellona Mobilya’nın tamamının 7 milyar TL muhammen bedelle satışa çıkarılacağını duyurmuştu. TMSF …

Türkiye’de sahte cep telefonu uyarısı: Hepsi toplatılıyor

Açıklamada “Piyasada, firmamızın marka ve modelleri kopyalanarak bilgimiz ve onayımız dışında üretilmiş sahte ürünlerin varlığı tespit edilmiştir. Bu kapsamda gerekli hukuki süreçleri başlatmış ve mücadeleyi sürdürmektedir. Orijinal ürünlerimizle …