Türkiye’ye iki kere gönderilmeyen F-35’ler, Yunanistan’a gidiyor

ABD, Yunanistan’ın F-35 Projesine Destek Vermeye Devam Ediyor

ABD Savunma Bakanlığı, Yunanistan’ın F-35 Müşterek Taarruz Uçağı programına katılımını desteklemek amacıyla Lockheed Martin ile 17,2 milyon dolarlık bir mühendislik ve teknik destek sözleşmesini onayladı.

2024 yılında F-35 projesine dahil olan Yunanistan, Türkiye’nin ret kararının ardından uçakları almaya hak kazandı.

ABD Savunma Bakanlığı, sözleşmenin Yunanistan’ın programa Dış Askeri Satışlar (FMS) kapsamında entegrasyonuna yönelik mühendislik ve teknik destek, proje yönetimi, özel gereksinimlerin karşılanması ve eğitim hizmetlerini içerdiğini duyurdu.

AB MASRAFLARI ÜSLENİRKEN, ABD BAKIMINI YAPACAK

Eğitim ve bakım çalışmalarının tamamı ABD’de gerçekleştirilecek. Yunan pilotları, burada F-35 uçaklarını uçurma becerisi kazanacak ve uçakların bakımları yine burada gerçekleştirilecek.

Proje, Mayıs 2028’de tamamlanacak. Yunan basını sözleşmeyi “Yunanistan’ın askeri modernizasyon sürecinin önemli bir adımı” olarak nitelendirdi. Yunan hükümeti, ordusunu özellikle Türkiye’ye karşı güçlendirmeye odaklandığını belirtti.

Ekonomik zorluklarla boğuşan ve ordusunu güçlendirmek için ek fon arayan Yunanistan, NATO üyesi Türkiye’ye karşı yeni silahlar edinmeyi planlıyor.

AMAÇ, TÜRKİYE’YE KARŞI HAVA ÜSTÜNLÜĞÜ

Yunan Hava Kuvvetleri, ilk aşamada toplam maliyeti 3,47 milyar euro olan 20 adet F-35 savaş uçağı satın alacak.

Ayrıca, 8,6 milyar dolarlık bir anlaşma kapsamında 20 adet ekstra uçak alma opsiyonu da bulunuyor.

Yunan basını, bu kararı “Türkiye’nin F-35 programından çıkarılması sonrası Yunanistan’ın hava üstünlüğü stratejisini sürdürdüğünü” belirterek yorumladı. Fransız yapımı Rafale jetlerinin envantere eklenmesi de bu stratejinin bir parçası.

İlk Yunan F-35 pilotlarının eğitimi Eylül ayında başlayacak. Bu yaz, 14 pilot ve 60 teknisyen eğitim için ABD’ye gönderilecek.

Related Posts

AK Parti’nin önündeki anket: Türkiye’nin Rusya-Ukrayna arabuluculuğuna yüzde 65 destek

AK Parti seçmene Türkiye’nin, Rusya-Ukrayna görüşmelerine ev sahipliği yapmasını sordu. Seçmenin yüzde 65,4’ü görüşmelerin İstanbul’da yapılmasına destek verdi. Destek vermeyenlerin oranı ise yüzde 17,4’de kaldı. 17,4’ü ise ne olumlu ne olumsuz dedi.

Türkiye turizmde İtalya’yı geride bıraktı, ilk 4’e girdi

Türkiye, 56,7 milyon yabancı ziyaretçi sayısı ile 2024 yılında dünyada en çok turist çeken ülkeler sıralamasında 4’üncü sıraya yükseldi.

Selimiye Camii’nde hat krizi çıktı

Edirne’deki Selimiye Camii’nin restorasyonunda, hat yazılarının korunup korunmaması konusunda sanatçılar ve uzmanlar arasında görüş ayrılığı yaşanıyor. Tartışmalar nedeniyle çalışmaların durdurulduğu öğrenildi.

Kim ne dedi? Batı’dan destek doğudan kınama

BATI’dan İran’a yönelik saldırıya destek ve müzakereye çağrı açıklamaları gelirken İran’ın komşuları ve bölge ülkelerinden kınama, itidal ve çözüm çağrıları gelmesi dikkat çekti.

İran kararını verdi! Gözler ABD’ye yapılacak misillemede

Ortadoğu’da İsrail-İran çatışması 10’uncu gününde ABD, İran’ın nükleer tesislerine saldırarak gerilimi yeni boyuta taşıdı. İRAN MECLİSİ KARARINI VERDİ İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Sözcüsü İbrahim Rızayi, ABD’ye karşı …

İlçe merkezlerinde kuyruk oluştu: 4 milyon kişi yetişemezse ceza yiyecek

Türkiye’de milyonlarca sürücüyü ilgilendiren ehliyet yenileme süreci sona yaklaşıyor. 2016’dan önce düzenlenen eski tip sürücü belgeleri 31 Temmuz 2025 tarihinden itibaren geçersiz sayılacak. Henüz yeni tip çipli ehliyete geçmeyen yaklaşık 4 milyon vatandaş için geri sayım başladı. Uzmanlar, son haftalarda yoğunluk artacağı için işlemlerin erkenden tamamlanması gerektiği konusunda uyarıyor.