Türkiye’de sık rastlanan hastalık: Uzman isim sebebini açıkladı

Medipol Sağlık Grubu’ndan Acıbadem Bölge Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Ramazan Gökhan Atış

Üroloji uzmanı Prof. Dr. Ramazan Gökhan Atış, böbrek taşı hastalığının Türkiye’de artan bir sorun olduğunu belirtti. Yaz aylarında artan sıvı kaybının bu hastalığı tetiklediğini vurgulayan Prof. Dr. Atış, genetik yatkınlık, yetersiz su tüketimi ve yanlış beslenmenin böbrek taşı oluşumunu hızlandırdığını ifade etti. Modern tedavi yöntemleri sayesinde hastaların taşlarından kısa sürede kurtulabileceğini ve hastalığın tekrarlamasından korunabileceğini aktardı.

‘Beslenme alışkanlıkları taş oluşumunu doğrudan etkiliyor’

Prof. Dr. Atış, Türkiye’de böbrek taşlarının yaygın olduğunu belirterek, beslenme alışkanlıklarının taş oluşumunu etkilediğine dikkat çekti. Günlük en az 2,5 litre su tüketiminin önemine değinen Prof. Dr. Atış, tuz ve protein tüketiminin de kontrol altında tutulması gerektiğini söyledi. Beslenme alışkanlıklarının düzeltilmesinin taş oluşumunu engelleyebileceğini belirtti.

‘Her taş ameliyatlık değil’

Her böbrek taşının hemen cerrahi müdahale gerektirmediğini ifade eden Prof. Dr. Atış, belirgin sorunlar olmadığı sürece genellikle tedaviye ihtiyaç duyulmadığını kaydetti. Günümüzde uygulanan modern yöntemlerle taşların kırılmasının ve temizlenmesinin kolaylaştığını ifade etti. Taşın tipine göre ilaç tedavileri uygulanabileceğini ve yaşam tarzı değişikliklerinin taş oluşumunu engellemekte etkili olduğunu vurguladı.

Related Posts

Soğuk kahveye dikkat! Her bir bardak için fazladan tüketin

Beslenme uzmanları, sıcak havalarda artan sıvı kaybına karşı su tüketiminin hayati önem taşıdığına dikkat çekiyor. Diyetisyen Asya Naz Al, yaz aylarında günde en az 2,5-3 litre su içilmesi gerektiğini vurguladı.

Kalp krizi değil, ‘Kırık Kalp Sendromu’! Üzüntü, korku, kayıp tetikleyebiliyor!

Kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan bu durumun, çoğunlukla duygusal şoklara verilen biyolojik bir yanıt olarak geliştiğini dile getiren Uzman Klinik Psikolog Cumali Aydın, yoğun stres veya duygusal travmaların tetiklediği ve kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan ‘kırık kalp sendromu’ hakkında bilgi verdi.

Sezaryen Doğum Nedir ve Neden Yapılır? 

Sezaryen Doğum Nedir ve Neden Yapılır?  Sezaryen doğum, normal doğumun mümkün olmadığı durumlarda, bebek ve anne sağlığı açısından gerekli bir yöntem olarak tercih edilir.

Toplu sözleşme öncesi sağlık emekçileri taleplerini Edirne’den dile getirdi

Toplu sözleşme öncesi sağlık emekçileri taleplerini Edirne’den dile getirdi. Burada yapılan basın açıklamasında konuşan Genel Sağlık İş Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Uğur, “Bu kez o masada ilk kez kamu emekçisinin sözü söylenecek. 6 milyonun alım gücüne, haklarına böylesi keyfi bir karar mekanizmasıyla kader biçenler bu kez o masada karşılarında gerçekleri haykıran bir taraf görecek” dedi.

Unutulmuş bir kanser türü gençlerde hızla artıyor: Bilim adamları uyardı

Apandis kanseri, bugüne kadar öylesine nadir görülen bir hastalıktı ki çoğu insan bunun varlığını bile bilmiyordu. On yıllar boyunca doktorların meslek hayatlarında belki sadece bir ya da iki kez karşılaştığı ve genellikle ileri yaşlarda teşhis edilen bu kanser türü, son dönemde giderek daha genç yaş gruplarında görülmeye başlandı.

“Çocuklarda hipertansiyon gizlice ilerliyor”

“Çocuklarda hipertansiyon gizlice ilerliyor”