Tereyağı fiyatında tarihi artış

Küresel Gıda Fiyatları Haziran Ayında Arttı

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), haziran 2025’e ait Gıda Fiyat Endeksi verilerini açıkladı. Verilere göre, küresel gıda fiyatları haziran ayında yüzde 0,5 artarak 128 puana yükseldi.

Özellikle et, süt ve bitkisel yağ fiyatlarındaki artış, bu yükselişte etkili oldu.

Tereyağı ve Et Fiyatlarında Tarihi Zirve

FAO verilerine göre, Et Fiyat Endeksi yüzde 2,1 artarak rekor seviyeye ulaştı. Domuz ve kırmızı et fiyatlarında yaşanan yükseliş, kümes hayvanı etini etkilemedi ve fiyatlar sabit kaldı.

Tereyağı fiyatları da tarihî zirveye çıkarak arttı. Asya’dan gelen yoğun talep, Okyanusya ve Avrupa’daki düşük arz nedeniyle tereyağı fiyatlarında rekor seviyeler görüldü.

Peynir fiyatları da üçüncü ay üst üste artarak dikkat çekti.

Bitkisel Yağlarda Güçlü Talep

Haziran ayında yayımlanan verilere göre, Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi yüzde 2,3 arttı. Palm yağı fiyatları yüzde 5 artarken, soya yağı fiyatlarında da artış görüldü. ABD ve Brezilya’daki biyoyakıt beklentileri, soya yağı fiyatlarını etkiledi.

Tahılda Düşüş, Şekerde Dip Seviye

Tahıl Fiyat Endeksi yüzde 1,5 azalarak geriledi. Arjantin ve Brezilya’daki fazla arz, mısır fiyatlarında düşüşe neden oldu. Bununla birlikte, Avrupa, ABD ve Rusya’daki olumsuz hava koşulları buğday fiyatlarını yukarı çekti.

Şeker Fiyat Endeksi ise %5,2 azalarak Nisan 2021’den bu yana en düşük seviyeyi gördü. Brezilya, Hindistan ve Tayland’daki olumlu üretim beklentileri fiyatları etkiledi.

Tahıl Üretiminde Beklenen Rekor

FAO, 2025 yılında küresel tahıl üretiminin tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2 milyar 925 milyon ton olacağını tahmin ediyor. Bu, 2024’e göre %2,3 artış anlamına geliyor.

Özellikle Hindistan ve Pakistan’da artan verimlilikle buğday üretiminin 805,3 milyon ton seviyesine ulaşması bekleniyor.

Pirinç üretiminde de rekor bir artış öngörülüyor. Hindistan, Bangladeş, Pakistan ve Vietnam’daki artışlarla 555,6 milyon tonluk rekor kırılması bekleniyor.

FAO, küresel tahıl tüketiminin 2025-2026 döneminde 2 milyar 900 milyon ton olacağını öngörüyor.

Related Posts

Ticaret Bakanlığı duyurdu: 6 ayda 5,9 milyar lira ceza kesildi

Bakanlıktan yapılan açıklamada, gümrük ve dış ticaret mevzuatına uyum sağlanması için yürütülen inceleme ve denetim faaliyetleri kapsamında firma işlemlerinin sonradan kontrolü ile eşyanın tesliminden sonra yapılan ikincil kontrol çalışmalarının bu …

Yeni zamlar taksicileri memnun etmedi

Edirne Belediye Meclisinde geçtiğimiz günlerde taksi tarifelerine uygulanacak yüzde 30 zam kararı kabul edildi. Kentte yolculuk başına minimum taksi ücreti 90 liradan 120 liraya; taksimetre açılış ücreti ise 42 liradan 50 liraya yükseldi fakat gelen …

Gübretaş’ta üretim tamamen durdu!

Kocaeli Yarımca’daki Gübretaş fabrikasında, Petrol-İş Sendikası ile Tarım Kredi Kooperatifi Genel Müdürlüğü arasında yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine işçiler greve çıktı. Ocak ayından beri devam eden toplu iş …

Yola çıkacak sürücüler dikkat! İşte kara yollarındaki çalışmalar (02 Temmuz 2025)

Karayolları Genel Müdürlüğünün yol durumu bültenine göre, TEM Otoyolu’nun Kandıra-Körfez kavşakları 0-11. kilometrelerinde üstyapı onarım ve yenileme çalışmaları nedeniyle 22.00-06.00 saatlerinde Ankara-İstanbul istikameti ulaşıma kapatılarak …

Türkiye’nin 5 aylık ihracatının yarısı 7 gümrük noktasından yapıldı

Türkiye’de ocak-mayıs döneminde gerçekleştirilen 110 milyar doları aşan ihracatın yaklaşık yarısı 7 gümrük müdürlüğü üzerinden yapıldı.

Bakan Işıkhan’dan ‘kamuda toplu iş sözleşmesi’ açıklaması : Sendikalarımıza son teklifimizi bu hafta sunacağız

Bakan Işıkhan’dan ‘kamuda toplu iş sözleşmesi’ açıklaması : Sendikalarımıza son teklifimizi bu hafta sunacağız