Soğuk kahveye dikkat! Her bir bardak için fazladan tüketin

Yaz Aylarında Beslenme ve Cilt Bakımı Nasıl Olmalı?

Dermatoloji Uzmanı Dr. Makbule Dündar ve Diyetisyen Asya Naz Al, yaz aylarında beslenme şekli ve cilt sağlığı konusunda önemli önerilerde bulundular.

Dermatoloji Uzmanı Dr. Dündar, güneşin zararlı etkilerinden korunmak için yüksek koruma faktörlü güneş kremlerinin ve nemlendiricilerin düzenli kullanımını vurgularken, Diyetisyen Al ise yaz aylarında artan sıvı kaybını dengelemek için su ve mineral desteğinin önemine değindi.

Her iki uzman da yaz döneminde beslenme düzenine dikkat etmenin ve cilt ile saç sağlığını korumanın uzun vadede birçok sağlık sorununu önleyebileceğine dikkat çekti.

‘Cildinizi Güneşten Koruyun, Nemlendirmeyi Unutmayın’

Yaz aylarında güneş ışınlarının cilde zarar verebileceğini belirten Dr. Makbule Dündar, güneş alerjisi veya leke sorunu olanlar için en az SPF 50 koruma faktörlü güneş kreminin kullanılmasını önerdi ve lekelerde de güneş koruyucunun önemli olduğunu belirtti.

‘Günde En Az 2-3 Litre Su İçilmeli’

Cilt bakımında yapılan en büyük hatalardan birinin yazın nemlendirici kullanımının bırakılması olduğunu belirten Dr. Dündar, cildin yazın da neme ihtiyaç duyduğunu ve günde en az 2-3 litre su içilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, yazın retinoik asit içeren ürünlerin kullanımının azaltılması gerektiğini de ekledi.

‘Saçlarınıza Özel Yaz Bakımı Uygulayın’

Güneş, deniz ve havuzun saç sağlığını etkilediğini belirten Dr. Dündar, yaz aylarında saç bakımına özen gösterilmesi gerektiğini vurguladı. Saç sağlığını korumak için bitkisel yağlar kullanabileceğini belirten Dündar, saç dökülmesine karşı da önlemler alınması gerektiğini söyledi.

‘Vücut Isısının Artmasıyla Su Kaybı da Artıyor’

Yaz aylarında vücut ısısının artmasıyla birlikte su kaybının da arttığını belirten Diyetisyen Asya Naz Al, günde en az iki buçuk-üç litre su içilmesi gerektiğini önerdi. Ayrıca, terleme ile kaybedilen minerallerin yerine konulabilmesi için her gün bir şişe maden suyu içilmesini tavsiye etti.

‘Tatlı Meyvelerde Porsiyon Kontrolüne Dikkat’

Meyve ve sebze tüketiminin bu dönemde önemli olduğunu belirten Al, özellikle kavun ve karpuz gibi yüksek şeker içeren meyvelerde porsiyon kontrolüne dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Kan şekeri dengesini sağlamak için karpuz yanında peynir tüketmenin faydalı olabileceğini belirtti.

‘Fast Food Tarzı Gıdalardan Uzak Durun’

Yazın sindirim sisteminin daha fazla zorlandığını belirten Al, yağlı ve fast food tarzı gıdalardan kaçınılması gerektiğini söyledi. Sindirimi kolaylaştırmak için probiyotik içeren gıdalar tüketilmesini öneren Al, salatalara sirke eklemenin hem lezzetli hem de faydalı olabileceğini belirtti.

‘Soğuk Kahveye Dikkat, Her Kahve İçin Fazladan Su İçin’

Gazlı içecek ve soğuk kahve tüketiminin arttığını belirten Al, bu içeceklerin vücuttan su atımını hızlandırabildiğini söyledi. Şekerli içecekler yerine şekersiz veya sadece sütle hazırlanmış kahve tüketmeyi öneren Al, her kahve ya da gazlı içecek için bir bardak fazladan su içilmesi gerektiğini belirtti.

Related Posts

Uzmanı uyarıyor: Skolyoz tedavi edilmezse kalıcı sağlık problemlerine yol açabilir

Uzmanı uyarıyor: Skolyoz tedavi edilmezse kalıcı sağlık problemlerine yol açabilir

Böbrek sağlığında ulusal seferberlik

Ülkemizde yaklaşık 9 milyon kronik böbrek hastası bulunurken, her 6-7 erişkinden birinde hastalık görülüyor.

Her prostat ameliyat gerektirmez

Prostat büyümesi ya da kanser tanısı alan herkesin ameliyat olması gerekmez. Bazı durumlarda izlemek bile yeterlidir. Doğru tedavi kararı yaş, genel sağlık şikâyet düzeyi ve yaşam kalitesi beklentisine göre kişiye özel verilir.

26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü: Genç yaşta uyuşturucu ölümlerinde ilk 5’teyiz!

26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü: Genç yaşta uyuşturucu ölümlerinde ilk 5’teyiz!

Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirilebilir: Bu belirtileri dikkat alın!

Kalp krizi denildiğinde genellikle göğüs ağrısı akla gelse de her zaman tek belirti olmayabilir. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Yılmaz, kalp krizinin sırt ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, mide bulantısı gibi göğüs dışı belirtilerle de ortaya çıkabildiğine dikkat çekti.

Kalp krizi değil, ‘Kırık Kalp Sendromu’! Üzüntü, korku, kayıp tetikleyebiliyor!

Kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan bu durumun, çoğunlukla duygusal şoklara verilen biyolojik bir yanıt olarak geliştiğini dile getiren Uzman Klinik Psikolog Cumali Aydın, yoğun stres veya duygusal travmaların tetiklediği ve kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan ‘kırık kalp sendromu’ hakkında bilgi verdi.