İstanbul’da tarihi görüşmeye saatler kaldı: Rusya ve Ukrayna heyetleri İstanbul’da bir araya geliyor

Türkiye, Rusya ve Ukrayna Arasındaki Müzakereler İstanbul’da Devam Ediyor

Mart 2022’de Türkiye’nin liderliğinde, Rusya ve Ukrayna heyetleri Antalya’da bir araya geldi. Daha sonra ise müzakereler için tarafların temsilcileri İstanbul’da buluştu. Toplantının açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptı.

Her iki taraf da müzakereleri “yapıcı” olarak nitelendirdi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e iletilmek üzere Ukrayna tarafının taleplerini içeren bir belge hazırlandı ve paraf atıldı. Liderler seviyesindeki görüşme için altyapı da oluşturuldu.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın arabuluculuk çabaları sonucunda İstanbul’da gerçekleşen müzakerelerde Ukrayna, gelecekteki olası bir yazılı anlaşmanın ilkelerini Rusya’ya teslim etti.

Rusya Savunma Bakanlığı ise müzakerelere devam etmek, nihai hedefe ulaşmak ve anlaşmayı onaylamak için gerekli koşulları oluşturmak amacıyla Kiev ve Çernigiv bölgelerindeki askeri birliklerini geri çekme kararı aldı.

Rus yetkililere göre, İstanbul’da paraf atılan anlaşma çerçevesinde Ukrayna uluslararası yasal garantiler altında kalıcı olarak tarafsız, nükleer olmayan bir devlet ilan edilecekti.

İstanbul’daki iki günlük toplantıların ardından taraflar görüşmelere devam etme kararı aldı. Dönemin İngiltere Başbakanı Boris Johnson’un, Rusya ile herhangi bir anlaşmaya varılmaması ve savaşın devam etmesi yönünde Zelensky yönetimini ikna ettiği belirtildi.

Ukrayna Heyeti Başkanı David Arahamiya, Mart 2022’deki İstanbul görüşmeleri sonrasında yaptığı açıklamada batının savaşı sürdürmeye devam ettiğini belirtti.

Related Posts

AK Parti’nin önündeki anket: Türkiye’nin Rusya-Ukrayna arabuluculuğuna yüzde 65 destek

AK Parti seçmene Türkiye’nin, Rusya-Ukrayna görüşmelerine ev sahipliği yapmasını sordu. Seçmenin yüzde 65,4’ü görüşmelerin İstanbul’da yapılmasına destek verdi. Destek vermeyenlerin oranı ise yüzde 17,4’de kaldı. 17,4’ü ise ne olumlu ne olumsuz dedi.

Türkiye turizmde İtalya’yı geride bıraktı, ilk 4’e girdi

Türkiye, 56,7 milyon yabancı ziyaretçi sayısı ile 2024 yılında dünyada en çok turist çeken ülkeler sıralamasında 4’üncü sıraya yükseldi.

Selimiye Camii’nde hat krizi çıktı

Edirne’deki Selimiye Camii’nin restorasyonunda, hat yazılarının korunup korunmaması konusunda sanatçılar ve uzmanlar arasında görüş ayrılığı yaşanıyor. Tartışmalar nedeniyle çalışmaların durdurulduğu öğrenildi.

Kim ne dedi? Batı’dan destek doğudan kınama

BATI’dan İran’a yönelik saldırıya destek ve müzakereye çağrı açıklamaları gelirken İran’ın komşuları ve bölge ülkelerinden kınama, itidal ve çözüm çağrıları gelmesi dikkat çekti.

İran kararını verdi! Gözler ABD’ye yapılacak misillemede

Ortadoğu’da İsrail-İran çatışması 10’uncu gününde ABD, İran’ın nükleer tesislerine saldırarak gerilimi yeni boyuta taşıdı. İRAN MECLİSİ KARARINI VERDİ İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Sözcüsü İbrahim Rızayi, ABD’ye karşı …

İlçe merkezlerinde kuyruk oluştu: 4 milyon kişi yetişemezse ceza yiyecek

Türkiye’de milyonlarca sürücüyü ilgilendiren ehliyet yenileme süreci sona yaklaşıyor. 2016’dan önce düzenlenen eski tip sürücü belgeleri 31 Temmuz 2025 tarihinden itibaren geçersiz sayılacak. Henüz yeni tip çipli ehliyete geçmeyen yaklaşık 4 milyon vatandaş için geri sayım başladı. Uzmanlar, son haftalarda yoğunluk artacağı için işlemlerin erkenden tamamlanması gerektiği konusunda uyarıyor.