İngiltere ile Türkiye görüşüyor: Masada Serbest Ticaret Anlaşması var

Türkiye İle Birleşik Krallık Yeniden STA Görüşmeleri İçin Bir Araya Geliyor

Türkiye ile Birleşik Krallık arasında 2020 yılında imzalanan Sanayi Ürünlerini Kapsayan Serbest Ticaret Anlaşması (STA) için taraflar tekrar bir araya geliyor. Temmuz ayında Ankara’da gerçekleşecek olan görüşmelerde, hizmetler, e-ticaret, yatırımlar ve bazı tarım ürünlerinin anlaşma kapsamına alınması hedefleniyor.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve İngiltere Ticaret ve Kalkınma Bakanı Jonathan Reynolds arasında Londra’da yapılan ilk yüz yüze görüşmenin ardından otomotiv ve kimya sektörlerinde teknik engellerin kaldırılmasına yönelik anlaşmalar imzalandı. Bu anlaşmalar sayesinde Türkiye’nin İngiltere pazarına daha kolay girebilmesi ve ticaret hacminin artması bekleniyor. Yaklaşık 7,5 milyar dolarlık ticaret hacminin üçte birine denk gelen bölümde karşılıklı ticaretin hızlanmasına olanak sağlanacak.

Bu düzenleme ile birlikte, Türk ürünlerinin İngiltere pazarında daha rahat bir şekilde satılabilmesi amaçlanıyor. Teknik standartların uyumlu kabul edilmesi sayesinde Türkiye’nin ihracatı artacak ve ticarette yeni olanaklar doğacak.

Teknik Heyet Görüşmeleri Bekleniyor

Bu gelişmeler aynı zamanda 2025 yılında Londra’da düzenlenecek olan Ortak Ekonomi ve Ticaret Komitesi (JETCO) 8. toplantısına zemin hazırlıyor. İngiltere Ticaret Bakanı Reynolds’un Ankara’ya davet edilmesiyle Temmuz ayından önce teknik heyet görüşmelerinin başlaması bekleniyor. Bu toplantılarla iki ülke arasındaki ticaretin derinleşmesi ve gelişmesi hedefleniyor.

STA’nın Kapsamı Genişliyor

Serbest ticaretin kapsamının genişletilmesi, Türkiye ile Birleşik Krallık arasındaki ekonomik iş birliğinin daha entegre ve verimli hale gelmesine yardımcı olacak. Tarım ürünleri, hizmetler ve e-ticaret gibi sektörlerin de anlaşma kapsamına alınmasıyla iki ülke arasındaki ticaret hacminin artması bekleniyor. Bu süreç, Türkiye ve İngiltere’nin ekonomik ilişkilerini sağlamlaştıracak ve uzun vadede ticaret hacminin artışını destekleyecek.

Related Posts

Altının gramı neden artıyor? İşte formülü

1919’dan itibaren dünya çapında altın, Londra Altın Borsası tarafından günde iki kez açıklanan fiyatlarla işlem görmeye başladı. Bu fiyat belirleme süreci, yalnızca birkaç büyük banka tarafından kontrol ediliyordu.

CHP’li Pala’dan UEDAŞ özelleştirmesi için sert çıkış: Gerçek bedelini kim ödüyor?

CHP’li Pala’dan UEDAŞ özelleştirmesi için sert çıkış: Gerçek bedelini kim ödüyor?

Bir haftada çözeceklerini söyleyip basın açıklamasını iptal ettirmişlerdi: Soğan üreticileri basın açıklaması yapacak

Soğan Üreticileri ve Tedarikçileri Derneği, başta düşük fiyat olmak üzere sorunlarını dile getirmek ve seslerini duyurmak için 27 Nisan’da Hatay Reyhanlı’da kitlesel basın açıklaması yapacaktı. Ticaret Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nın devreye girerek sorunların bir hafta içerisinde çözülme ‘sözü vermesiyle’ basın açıklaması iptal edildi. Bakanlık sözünü tutmadı. Soğan üreticileri, bugün basın açıklaması yapma kararı aldı.

Borsa İstanbul Fed öncesi şaşırttı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, dalgalı seyreden küresel piyasalardan pozitif ayrışarak günü yüzde 0,25 yükselişle 9.134,68 puandan tamamladı. Endeks, önceki kapanışa göre 22,49 puan artış gösterirken, toplam işlem hacmi 83,6 milyar lira oldu …

Son 4 yılın en düşük seviyesine inen petrol fiyatlarında yükseliş

Son 4 yılın en düşük seviyesini gören Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 61,23 dolardan fiyatlanıyor.

Halk gösteriyor çözüm işte bu!

Hafta sonu CHP’nin Konya mitinginden bir kare! Bir döviz kalktı, üzerinde dört kelime: “Etliekmek, hak, hukuk, adalet.” Bir öğün değil; bir düzen talebiydi. İlaç: Hukuk. Çünkü sofralar adalet ister. Hukuk yoksa demokrasi olmaz, ekonomi düzelmez, tasarruf yapılmaz, hiçbir sorun çözülmez. İktidar değil ama halk çareyi biliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir