İhracatçının döviz bozdurma zorunluluğu yüzde 35’e çıktı

TCMB, İhracatçılara Döviz Bozdurma Zorunluluğunu Yüzde 35’e Çıkardı

İhracatçıların TCMB’de döviz bozdurma zorunluluğu, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yeni kararıyla yüzde 35’e yükseltildi. Başlangıçta yüzde 25 olan bu oran, 3 Mart 2025 tarihinde yüzde 30’dan yüzde 25’e düşürülmüştü, ancak döviz destek oranı ise yüzde 2’den 3’e çıkarıldı.

Dünya gazetesinde yer alan habere göre, İhracat Genelgesi’nde yapılan değişiklikle, ihracat bedellerinin TCMB’ye asgari satış oranının 31 Temmuz 2025 tarihine kadar yüzde 35 olarak uygulanması kararlaştırıldı. Ayrıca, döviz dönüşüm desteği oranı yüzde 2’den yüzde 3’e yükseltildi.

İhracatçılar, rekabet güçlerini arttırmak için Merkez Bankası rezervlerinde istenen seviyelere ulaşıldığından ve döviz bozdurma zorunluluğunun kaldırılacağını umut ederken, yüzde 25 oranının tekrar yükseltilmesi sektörde hayal kırıklığı yarattı.

İhracatçılar, dövizleri TL’ye çevirip hammadde almak için tekrar dövize çevirmenin ek maliyet oluşturduğunu belirtiyor. 2018 yılında getirilen ihracat bedellerinin Türkiye’ye getirilme ve bankaya bozdurma zorunluluğu şartlarının daha da esnetildiğini hatırlatıyorlar.

İhracat Bedeli Kabul Belgesi (İBKB) veya Döviz Alım Belgesine (DAB) bağlanan ihracat bedellerinin yüzde 40’ı yerine yüzde 30’u Merkez Bankası’na satılması zorunlu hale getirilmişti. Bu oran 3 Mart 2025 tarihinde yüzde 30’dan yüzde 25’e düşürülmüş, ancak yeni düzenleme ile tekrar yüzde 35’e çıkarılmıştır. Buna göre, İBKB veya DAB düzenlenen ihracat bedellerinin en az yüzde 35’i belgeyi düzenleyen bankaya satılmalıdır.

Related Posts

Ülker Bisküvi’de (ULKER) Ali Ülker’in yerine geçecek isim belli oldu

Ülker Bisküvi Sanayi A.Ş. (ULKER) tarafından 9 Mayıs 2025 tarihinde Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan bildirimde Üst Yönetim Değişikliği hakkında açıklama yapıldı.

Borsada takas süresi düzenlemesi piyasayı nasıl etkiler?

Marbaş Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Sertaç Ekeke, Borsada takas tarihinin T+1 (işlem gününü takip eden 1. iş günü) olarak revize edilmesi halinde işlem hacimlerinde artışların izlenebileceğini söyledi.

Slovenya sanayisinde alarm zilleri çalıyor

Slovenya’da sanayi üretimi 2025 yılının Mart ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1,9 azaldı. Bu, Şubat ayında revize edilerek yüzde 2,8 olarak açıklanan düşüşün ardından ikinci ardışık aylık gerileme oldu. Aylık bazda ise üretim yüzde 1 …

Manisa’da asma yaprağı üzüm üreticisine ek gelir sağlıyor

Dünyanın önde gelen üzüm üretim merkezlerinden Manisa’nın Alaşehir ilçesinde çiftçiler, mayıs ayıyla yeşillenen asmalardaki yaprakları satarak ek gelir elde ediyor.

Bellona’nın fiyatı 570 kez artırıldı: Satışta rekor kırıldı

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), 2016 yılında devraldığı Boydak Holding bünyesindeki Bellona’yı sattı. TMSF, geçtiğimiz ay yayınladığı duyuru ile Bellona Mobilya’nın tamamının 7 milyar TL muhammen bedelle satışa çıkarılacağını duyurmuştu. TMSF …

Türkiye’de sahte cep telefonu uyarısı: Hepsi toplatılıyor

Açıklamada “Piyasada, firmamızın marka ve modelleri kopyalanarak bilgimiz ve onayımız dışında üretilmiş sahte ürünlerin varlığı tespit edilmiştir. Bu kapsamda gerekli hukuki süreçleri başlatmış ve mücadeleyi sürdürmektedir. Orijinal ürünlerimizle …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir