CHP iki yasanın durdurulması için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu

CHP Grup Başkanvekili Günaydın’dan Yargı Paketi İtirazı

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, yeni yargı paketindeki “kamu düzenini bozma tehlikesinin” tutuklama sebebi olabileceği iddialarına tepki gösterdi. Günaydın, bu düzenlemenin ifade ve toplantı özgürlüğünü hedeflediğini belirtti ve AKP-MHP Cumhur İttifakı’nın Türkiye’nin demokratikleşmesine engel olduğunu savundu.

İki Yasa ve Dört Kararname AYM’de

CHP, son dönemde çıkarılan iki yasa ile dört Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin Anayasa Mahkemesi’nde durdurulması ve iptal edilmesi için başvuruda bulundu. Günaydın, AYM’nin 63. kuruluş yıl dönümünde mahkemeyi anayasal görevini yerine getirmeye çağırdı.

Adalet Akademisi ve TÜBİTAK Düzenlemeleri AYM’ye Taşındı

Günaydın, Adalet Akademisi Kanunu’nda bulunan belirsizlikleri ve TÜBİTAK Kanunu’ndaki eksiklikleri AYM’ye taşıdıklarını duyurdu. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri kapsamında yapılan yönetici atamaları ve yeni kadrolar da itiraz edilen konular arasında yer aldı.

AYM’ye Eleştiri: “Karar Çıkmıyor”

Günaydın, daha önce AYM’ye taşınan konularda mahkemenin hala karar vermediğini eleştirdi. Anayasa’ya aykırılığı tespit ettiklerini ve bunun üzerine başvurduklarını belirten Günaydın, mahkemenin bir an önce karar vermesi gerektiğini dile getirdi.

“Tutuklama İstisnadır” Uyarısı

Günaydın, kamu düzenini bozma gerekçesiyle yapılacak düzenlemeyi eleştirerek tutuklamanın istisnai bir önlem olduğunu vurguladı. Kamu düzenini bozma gibi geniş kapsamlı bir sebeple tutuklamanın keyfi hale getirilmemesi gerektiğini savundu.

“Anayasal Haklar Keyfi Biçimde Kısıtlanamaz”

Günaydın, Anayasa’nın güvencesi altındaki toplantı ve gösteri yürüyüşlerine atıfta bulunarak valiliklerin tek imzalı yasak kararlarının anayasal hakları ihlal ettiğini belirtti. Bireylerin anayasal haklarını kullanmasının suç sayılmasına karşı çıktı.

“Bireysel Hak ve Özgürlüklerin Takipçisiyiz”

CHP’li Günaydın, vatandaşların anayasal haklarını koruma ve bireysel özgürlükleri destekleme sözü vererek açıklamasını tamamladı. Parti olarak bireysel hak ve özgürlükleri savunmaya devam edeceklerini belirtti.

Related Posts

AK Parti’nin önündeki anket: Türkiye’nin Rusya-Ukrayna arabuluculuğuna yüzde 65 destek

AK Parti seçmene Türkiye’nin, Rusya-Ukrayna görüşmelerine ev sahipliği yapmasını sordu. Seçmenin yüzde 65,4’ü görüşmelerin İstanbul’da yapılmasına destek verdi. Destek vermeyenlerin oranı ise yüzde 17,4’de kaldı. 17,4’ü ise ne olumlu ne olumsuz dedi.

Türkiye turizmde İtalya’yı geride bıraktı, ilk 4’e girdi

Türkiye, 56,7 milyon yabancı ziyaretçi sayısı ile 2024 yılında dünyada en çok turist çeken ülkeler sıralamasında 4’üncü sıraya yükseldi.

Selimiye Camii’nde hat krizi çıktı

Edirne’deki Selimiye Camii’nin restorasyonunda, hat yazılarının korunup korunmaması konusunda sanatçılar ve uzmanlar arasında görüş ayrılığı yaşanıyor. Tartışmalar nedeniyle çalışmaların durdurulduğu öğrenildi.

Kim ne dedi? Batı’dan destek doğudan kınama

BATI’dan İran’a yönelik saldırıya destek ve müzakereye çağrı açıklamaları gelirken İran’ın komşuları ve bölge ülkelerinden kınama, itidal ve çözüm çağrıları gelmesi dikkat çekti.

İran kararını verdi! Gözler ABD’ye yapılacak misillemede

Ortadoğu’da İsrail-İran çatışması 10’uncu gününde ABD, İran’ın nükleer tesislerine saldırarak gerilimi yeni boyuta taşıdı. İRAN MECLİSİ KARARINI VERDİ İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Sözcüsü İbrahim Rızayi, ABD’ye karşı …

İlçe merkezlerinde kuyruk oluştu: 4 milyon kişi yetişemezse ceza yiyecek

Türkiye’de milyonlarca sürücüyü ilgilendiren ehliyet yenileme süreci sona yaklaşıyor. 2016’dan önce düzenlenen eski tip sürücü belgeleri 31 Temmuz 2025 tarihinden itibaren geçersiz sayılacak. Henüz yeni tip çipli ehliyete geçmeyen yaklaşık 4 milyon vatandaş için geri sayım başladı. Uzmanlar, son haftalarda yoğunluk artacağı için işlemlerin erkenden tamamlanması gerektiği konusunda uyarıyor.