Bakan Şimşek ‘sıcak para geliyor’ dedi ama…. Rahip Brunson krizi sonrası en büyük göç

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Yabancı Sıcak Paranın Geri Dönüşü Başladı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Katar Ekonomi Zirvesi’nde yaptığı konuşmada son dönemde Türkiye’den kaçan yabancı sıcak paranın geri dönmeye başladığını söyledi. Ancak yabancıların neden Türkiye’den kaçtığını açıklamadı.

Bakan Şimşek’in dile getirmediği 19 Mart İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Ekrem İmamoğlu operasyonlarının etkisi, Merkez Bankası’nın Mart 2025 Ödemeler Dengesi verilerine yansıdı. Anka Ekonomi Editörü Zülfikar Doğan’ın analizine göre, operasyonlar sonrası yabancı sıcak paranın yerli sermayeden daha fazla çıkış yaptığı görülmekte.

Verilere göre, ocak ve şubat aylarında çıkış yapan yabancı sıcak para miktarı mart ayında 4 milyar 910 milyon dolara yükselirken, yerli sıcak para ve yatırım sermayesi çıkışları yabancıların üç katını aştı.

Brunson Krizinde 10, 19 Mart’ta 14 Milyar Dolar Çıkış Oldu

ABD Başkanı Trump’ın Türkiye’de tutuklanan Rahip Brunson için yaptırım tehditlerinin ardından yerli sermaye ve sıcak para çıkışında hızlı bir artış yaşandı. Merkez Bankası’nın açıkladığı son verilere göre, 19 Mart operasyonlarıyla birlikte Türkiye’den çıkartılan miktar 14 milyar 720 milyon dolara ulaştı.

Bakan Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’ın uluslararası ikna turlarının yetersiz kaldığı ve yerli yatırım sermayesinin siyasi gerilimlerden kaynaklı çıkışlarına dur demekte başarısız olduğu belirtiliyor. Öte yandan, Çinli BYD’nin Türkiye’deki otomobil yatırımı için aldığı karar, yabancı sermayenin Türkiye’ye mesafeli olduğunu gösteren bir diğer önemli gelişme olarak öne çıkıyor.

Üretici ve İmalatçı Türkiye’den Çıkışa Geçti

Organize Sanayi Bölgelerinde (OSB) birçok fabrikanın satılığa çıkarılması ve teşvik belgeli yatırımlardaki gerileme, Türkiye’de üreticilerin ve imalatçıların yurtdışına çıkışa başladığını gösteriyor. Bu durum, Merkez Bankası verilerine de yansıyan milyarlarca dolarlık yerli sermaye ve parasal kaynağın yurt dışına aktarılmasıyla birlikte reel sektördeki çıkışı işaret ediyor.

Yerli Sermayede Tedirginlik Artıyor

Sonuç olarak, operasyonların yerli sermaye ve yatırımlara verdiği zararın arttığı ve yakın gelecekte bu tahribatın artma ihtimalinin yüksek olduğu bir döneme girildiği belirtiliyor. Yerli yatırım sermayesindeki endişenin yabancılardan daha büyük olduğu gözlemleniyor ve yabancı sermayenin Türkiye’ye yönelik ilgisizliği vurgulanıyor.

Related Posts

Elektrik ve gaz fiyatları rekor kırıyor

Spot elektrik piyasasında 24 Haziran için megavatsaat başına en yüksek fiyat 3.400 TL olarak belirlenirken, işlem hacmi önceki güne göre yüzde 21’i aşan artışla yaklaşık 2 milyar TL’ye dayandı. Elektrik fiyatları, günün en düşük seviyesi olan 1.864 …

Trabzon’da balıkçı tezgahlarında bolluk!

Trabzon’da balıkçı tezgahlarında yaşanan bolluk esnafın yüzünü güldürdü.

Otomobil devi milyar dolarlık yatırımı açıkladı

Teknoloji milyarderi Elon Musk’a ait elektrikli otomobil devi Tesla, bu yılın sonuna kadar 8 milyar dolarlık yatırım yapmayı planladığını duyurdu. Şirketin sosyal medya hesabından yapılan duyuruda 2024 mali yılında 10 milyar dolarlık sermaye …

Tarım ve Orman Bakanlığı duyurdu: Çiftçilere tarımsal destek ödemesi yapılacak

Tarım ve Orman Bakanlığı, 262 milyon 660 bin 435 liralık tarımsal destekleme ödemesinin çiftçilerin hesaplarına aktarılacağını duyurdu.

Ünlü ekonomistten korkutan hesap: Akaryakıta gelecek zamları açıkladı

Ekonomist Onur Çanakçı, bir televizyon kanalında yaptığı açıklamalarda akaryakıt fiyatlarına gelen zamları ve olası ekonomik etkilerini çarpıcı ifadelerle değerlendirdi. Son bir haftada benzine %10, motorine ise %20’ye yakın zam geldiğini belirten …

İki dev bankadan Merkez Bankası faiz tahmini!

Merkez Bankası’nın son faiz kararının ardından yabancı bankalar yeni öngörülerini paylaştı. JPMorgan ve Citi, önümüzdeki süreçte faiz politikasında değişim bekliyor. Ekonomistler temkinli ama yönlendirici açıklamalara dikkat çekiyor.