Araştırmacı Dr. Aleksandra Berditchevskaia’dan yapay zekâ kullanıcılarına uyarı: Eleştirel bakış şart

Kolektif Zekâ Araştırmaları ve Yapay Zekânın Eğitimdeki Rolü Üzerine Rapor

Kolektif zekâ üzerine araştırmalar yapan, insan ve makine zekâsının sorun çözümünde nasıl bir araya getirilebileceğini ele alan “Zihinlerin ve Makinelerin Geleceği” adlı raporun başyazarı olan Dr. Aleksandra Berditchevskaia, Nesta Kolektif Zekâ Tasarım Merkezi baş araştırmacısı olarak dikkat çekiyor. Dr. Berditchevskaia öğrencilerin yapay zekâyı kullanım şekillerinin önemine vurgu yaparak, bu araçları eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirebilmelerinin önemine dikkat çekti. Yapay zekânın sınırlarının farkında olmak gerektiğini belirten Dr. Berditchevskaia, bu araçların zaman zaman yanıltıcı bilgiler verebileceğini ve hatta var olmayan kaynaklar uydurabileceğini söyledi.

Türkiye’de Hisar Okulları’nın düzenlediği “Düşünce Okulu:Kolektif Akıl İle Eğitimi Yeniden Tasarlamak” konferansına katılan Dr. Aleksandra Berditchevskaia, insan ve makine zekâsı arasındaki ilişki, geleceğin eğitimi ve yapay zekânın doğru kullanımı konularında soruları cevapladı.

İnsan ve Makine Zekâsının Birleşimi

Dr. Berditchevskaia yapay zekânın bireylerin yetkinliklerini artırma veya belirli görevleri otomatikleştirme konularına odaklanmanın yanı sıra yapay zekânın kolektif zekâyı geliştirme potansiyeline de dikkat çekti. Yapay zekânın insan bilgisini anlamlandırmada ve grup süreçlerine katkı sağlamada nasıl rol oynayabileceğine değindi. Yapay zekânın yönetici veya iş birliği yapıcı olarak rol alabileceğini belirterek, bu teknolojinin işbirliği, koordinasyon ve problem çözme yeteneklerini geliştirmede büyük potansiyele sahip olduğunu vurguladı.

Yaratıcılık ve Hızın Birleşimi

Yapay zekânın insanlarla bir araya gelerek fikir üretimini hızlandırabileceğine ve yeni fırsat pencereleri açabileceğine dikkat çeken Dr. Berditchevskaia, yapay zekânın hız ve kalite avantajlarıyla insan zekâsının yaratıcılığını bir araya getirerek daha etkili bir şekilde fikir üretme süreçleri tasarlanabileceğini belirtti. Aynı zamanda hikâye anlatıcılığı gibi alanlarda yapay zekânın insanlara destek olabileceğini ifade etti.

Öğrencilerin Yapay Zekâ Kullanımı

Öğrencilerin yapay zekâyı ödev yapmak için kullanıp kullanmamasıyla ilgili net bir cevap vermenin zor olduğunu belirten Dr. Berditchevskaia, bu teknolojiyle etkileşime girmenin bilinçli ve eleştirel bir şekilde yapılması gerektiğini vurguladı. Yapay zekânın bireysel verimlilik ve yaratıcılığı artırabileceğini ancak bunun öğretmenlerin, okulların ve eğitim sisteminin bilinçli adımlar atmasına bağlı olduğunu söyledi.

Eğitim ve Okulların Geleceği

Eğitimin geleceğini şekillendirirken gençlerin ve öğretmenlerin sürece dâhil edilmesinin önemine vurgu yapan Dr. Berditchevskaia, bu süreçte dijital kolektif zekâ araçlarının önemli bir rol oynayabileceğini belirtti. Bu araçlar sayesinde eğitim sürecinin daha katılımcı ve ölçeklenebilir hale gelebileceğini ifade etti. Eğitimdeki gelecek perspektifinde gençlerin ve öğretmenlerin görüşlerine ve fikirlerine büyük önem verilmesi gerektiğine değindi.

Related Posts

Burhan Şeşen’den, Naci İnci’ye tepki: Konser yasaklamayla uğraşacağınıza kafanızı Boğaziçi neden 500 üniversite arasında değile yormanız gerekmez mi?

Burhan Şeşen’den, Naci İnci’ye tepki: Konser yasaklamayla uğraşacağınıza kafanızı Boğaziçi neden 500 üniversite arasında değile yormanız gerekmez mi?

ASKERLİK 3 AYA MI DÜŞÜYOR? Askerlik süresi kısalıyor mu, askerlik azalıyor mu? Gözler MSB resmi açıklamasında!

‘Askerlik 3 aya düşüyor’ iddiaları bazı sosyal medya ve haber sitelerinde yer alırken, askerlik süresi kısalıyor mu? gündeme geldi. Son günlerde askerlik süresinin kısaldığına dair ortaya atılan iddialar kafa karışıklığına neden oldu. 6 ay olan zorunlu askerlik hizmetinin 3 aya inip inmeyeceği merak konusu olurken, gözler de Milli Savunma Bakanlığı (MSB) resmi açıklamasına çevrildi. 2019 yılında yapılan değişiklik ile askerlik süreleri düzenlenmişti. Resmi Gazete’de askerlik süresiyle ilgili alınan karar yayımlanmıştı. Peki, askerlik süresi kaç ay? Askerlik süresi kısalıyor mu, 3 aya mı inecek? İşte, o iddialarla ilgili bilgiler.

Arif Kocabıyık kimdir, nerelidir, kaç yaşında? Arif Kocabıyık neden gözaltına alındı?

Arif Kocabıyık son dakika gelişmeleri kamuoyu gündeminde yer alıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), sosyal medyada yer alan röportajda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik hakaret içerikli ifadeleri nedeniyle Arif Kocabıyık’ın gözaltına alındığını duyurdu. Peki, Arif Kocabıyık kimdir, nerelidir, kaç yaşında? Arif Kocabıyık neden gözaltına alındı? İşte merak edilenler…

Ulusal Staj Programı sonuçları açıklandı mı? Ulusal Staj Programı sonuçları nasıl öğrenilir?

Gençlere kamu ve özel sektörde staj imkanı sunan Ulusal Staj Programına bu yıl 415 bin başvuru yapıldı. Peki, Ulusal Staj Programı sonuçları açıklandı mı? Ulusal Staj Programı sonuçları nasıl öğrenilir?

2025 DİB MBSTS sonuçları açıklandı mı? 2025 DİB MBSTS sonuçları nasıl öğrenilir?

2025 Diyanet İşleri Başkanlığı Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavı (DİB-MBSTS) sonuçları açıklandı. Peki, 2025 DİB MBSTS sonuçları açıklandı mı? 2025 DİB MBSTS sonuçları nasıl öğrenilir?

Kariyer planlamasında parayı değil kişisel gelişimi önemsiyorlar

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından Türkiye genelindeki Bilim ve Sanat Merkezleri’nde (BİLSEM) eğitim alan öğrencilerin kariyer gelişimlerinin incelenmesine yönelik araştırma yapıldı. Buna göre öğrencilerin, kariyer planlamasında maddi kazanç yerine kişisel gelişimlerine öncelik verdikleri belirlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir