T24 Dış Haberler
68. Eurovision şarkı yarışmasını İsviçre’yi temsil eden Nemo, ‘The Code’ parçasıyla kazansa da Avrupa ülkelerinden sanatçıları bir araya getiren organizasyona en az müzik kadar Gazze saldırıları devam ederken İsrail’in sahne alması ve sürpriz bir diskalifiye kararı damga vurdu.
Kendini non-binary olarak tanımlayan İsviçreli sanatçı Nemo, İsveç’in Malmö kentinde yapılan büyük final gecesine girerken bahis oranlarına göre üç numaralı favoriydi. Fakat Nemo, ‘The Code’ isimli şarkısıyla güçlü bir sahne performansı sergileyerek oranlarda önünde görünen Hırvatistan ve İsrail’i geride bıraktı.
‘The Code’ toplam puanlamanın yarısını oluşturan jüri oylarında büyük bir fark yakalayarak geceyi zaferle kazandı.
Yarışmayı kazanan Nemo
Büyük final gecesi, daha sahne performansları başlamadan sürpriz bir haberle sarsıldı. Hollanda’yı temsil eden Joost Klein’ın bir kadın prodüksiyon ekibi üyesiyle yaşadığı “olay” nedeniyle diskalifiye edildiği açıklandı.
Klein’ı yarışmaya gönderen Hollandalı yayıncı kararı “orantısız” bulduklarını ve sonuç karşısında “şoke olduklarını” ifade etti. Hollanda, tepki olarak yarışma sonun jüri puanı vermeyi reddetti.
Klein, perşembe günü yapılan basın toplantısında bir gazetecinin İsrail’in temsilcisi Eden Golan’a “yarışmadaki varlığının diğer gösterileri ve yarışmayı izlemeye gelenleri tehlikeye atıp atmadığını” sormasına destek vererek İsrail’in Eurovision’a katılmasıyla ilgili rahatsızlık duyduğuna işaret etmişti.
İsrail’in Gazze saldırıları devam ederken yarışmaya katılmasına izin verilmesi, hafta boyunca devam eden en büyük tartışmalardan biriydi. Avrupa Yayıncılar Birliği, Golan’ın Hamas’ın 7 Ekim saldırılarıyla ilgili şarkısındaki bazı sözleri değiştirmesi şartıyla yarışmada sahne almasına izin vermişti. Ancak bu karar, Gazze’de ölümler sürerken İsrail’in sahnede temsil edilip edilmemesiyle gerektiğiyle ilgili tartışmaları durdurmadı.
Yarışmada İsrail’i teslim eden Golan
Cumartesi günü Malmö şehir merkezinde düzenlenen büyük bir eylemde Filistin bayraklı protestocular, Rusya’nın 2022 yılından bu yana Ukrayna’nın işgali nedeniyle Eurovision’a katılamadığını hatırlatarak aynı gerekçeyle İsrail’in de sahne alamaması gerektiğini savundu.
Protestocuların bir bölümü daha sonra yarışmanın yapıldığı salonun kapısına gelerek içeri giren bilet sahiplerine “Yazıklar olsun” diye bağırdı. Yaklaşık 30 protestocu gözaltına alındı.
Ancak tepkiler konser salonunda da devam etti. İsrail’in temsilcisi Golan sahneye çıktığında yuhalamalar, alkışları bastırdı.
Eurovision’un organizatörleri, Hollandalı Klein’ın diskalifiye edilmesinin İsrail delegasyonuyla yaşanan bir olayla bağlantılı olduğunu iddialarını yalanladı.
Organizatörler kararla ilgili olarak, “İsveç polisi, Klein’ın perşembe günkü performansından sonra yaşanan bir olayla ilgili olarak prodüksiyon ekibinin kadın bir üyesinin ihbarını soruşturdu” dedi. Açıklamada, Klein’ın organizasyonun sıfır tolerans politikası kapsamında diskalifiye edildiği bildirildi.
Hollandalı yayıncı Avrotros, Klein’ın bir kamera görevlisine “tehdit edici bir hamle” yaptığını ancak kendisine temas etmediğini belirtti.
Öte yandan İrlanda’nın temsilcisi Bambie Thug’ın son giysi provasında yer almaması, ülkenin yarışmadan çekildiği söylentilerinin yayılmasına sebep oldu. İrlanda, provaya Avrupa Yayıncılar Birliği’yle İsrail kamu yayıncısı KAN’ın yarı finaldeki davranışları nedeniyle yaşadıkları bir anlaşmazlık sebebiyle yer almadıklarını ifade etti.
Norveç’in eski temsilcilerinden Alessandra Mele de “Orta Doğu’da soykırım yapıldığını” söyleyerek jüri puanları sözcüsü rolünden çekildi. Fransa’nın temsilcisi Slimane, şarkısının akapella bölümünde durup “sevgi ve barış” üzerine bir konuşma yaptı.