26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü: Genç yaşta uyuşturucu ölümlerinde ilk 5’teyiz!

Türkiye Uyuşturucu Bağımlılığı İstatistikleri

26 Haziran’da kutlanan Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü’nde, Prof. Dr. Kültegin Ögel, Türkiye’deki uyuşturucu bağımlılığı konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Ögel, “Uyuşturucu Kullanımına Bağlı 25 Yaş Altı Ölümlerde Dünyanın İlk 5 Ülkesi Arasındayız” dedi.

Moodist Psikiyatri ve Nöroloji Hastanesi Tıbbi Direktörü Prof. Dr. Kültegin Ögel, Türkiye’deki uyuşturucu kullanımı verilerinin endişe verici düzeyde arttığına dikkat çekti. Özellikle 2017 yılında ülkemizde uyuşturucuya bağlı ölüm oranlarının oldukça yüksek olduğunu belirtti.

Ögel’in değerlendirmelerine göre, 25 yaş altı bireylerde uyuşturucuya bağlı ölümler konusunda dünya genelinde ilk 5 ülke arasında yer almamız endişe verici bir durumu ortaya koyuyor. Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi’nin 2024 raporuna göre, ülkemizde genç yaş gruplarında madde kaynaklı ölüm oranları oldukça yüksek.

Uyuşturucu Kullanımının Analizi

Uyuşturucu kullanımının yaygınlığı hakkında yeterli saha araştırmasının olmamasına rağmen, Prof. Dr. Kültegin Ögel’in farklı veri yöntemleriyle elde ettiği sonuçlar, kullanımın arttığını gösteriyor. Atık su analizlerine göre, ülkemizde ciddi seviyede uyuşturucu kullanımı bulunmakta. Bu durum, önlemlerin arttırılması ve daha etkin tedavi yöntemlerinin benimsenmesi gerekliliğini ortaya koyuyor.

Ögel’e göre, uyuşturucu kullanımı sağlık açısından ciddi sonuçlar doğurmakta. Ayrıca, atık su analizlerine göre ülkemizde uyuşturucu kaynaklı ölümler, genç yaş gruplarında önde gelmekte ve bağımlılığın toplumun geleceğini tehdit eden bir sorun olduğu kanıtlanmış durumda.

Tedaviye Erişim Sorunları

Bağımlı bireylerin tedaviye başvurmaktan çekinmelerinin altında, sosyal ve hukuki endişeler yatmaktadır. Prof. Dr. Kültegin Ögel, tıbbi kayıtların gizliliği konusundaki güvensizlik gibi faktörlerin tedaviye başvuruları engellediğini belirtiyor. Psikolog Mert Kaya ise, madde bağımlılığını bir “beyin hastalığı” olarak nitelendiren ve bağımlılık sürecinin sadece fiziksel değil psikolojik kökenli olduğunu vurgulamaktadır.

Related Posts

Uzmanı uyarıyor: Skolyoz tedavi edilmezse kalıcı sağlık problemlerine yol açabilir

Uzmanı uyarıyor: Skolyoz tedavi edilmezse kalıcı sağlık problemlerine yol açabilir

Böbrek sağlığında ulusal seferberlik

Ülkemizde yaklaşık 9 milyon kronik böbrek hastası bulunurken, her 6-7 erişkinden birinde hastalık görülüyor.

Her prostat ameliyat gerektirmez

Prostat büyümesi ya da kanser tanısı alan herkesin ameliyat olması gerekmez. Bazı durumlarda izlemek bile yeterlidir. Doğru tedavi kararı yaş, genel sağlık şikâyet düzeyi ve yaşam kalitesi beklentisine göre kişiye özel verilir.

Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirilebilir: Bu belirtileri dikkat alın!

Kalp krizi denildiğinde genellikle göğüs ağrısı akla gelse de her zaman tek belirti olmayabilir. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Yılmaz, kalp krizinin sırt ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, mide bulantısı gibi göğüs dışı belirtilerle de ortaya çıkabildiğine dikkat çekti.

Soğuk kahveye dikkat! Her bir bardak için fazladan tüketin

Beslenme uzmanları, sıcak havalarda artan sıvı kaybına karşı su tüketiminin hayati önem taşıdığına dikkat çekiyor. Diyetisyen Asya Naz Al, yaz aylarında günde en az 2,5-3 litre su içilmesi gerektiğini vurguladı.

Kalp krizi değil, ‘Kırık Kalp Sendromu’! Üzüntü, korku, kayıp tetikleyebiliyor!

Kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan bu durumun, çoğunlukla duygusal şoklara verilen biyolojik bir yanıt olarak geliştiğini dile getiren Uzman Klinik Psikolog Cumali Aydın, yoğun stres veya duygusal travmaların tetiklediği ve kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan ‘kırık kalp sendromu’ hakkında bilgi verdi.