Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirilebilir: Bu belirtileri dikkat alın!

Kalp ve Damar Hastalıkları: Gençlerde Artan Kalp Krizi Vakaları Endişe Verici

Kalp ve damar hastalıkları, Türkiye ve dünya genelinde en fazla yaşam kaybına sebep olan hastalıklar arasında yer almaktadır. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Yılmaz’a göre, Türkiye’de her yıl yaklaşık 300 bin kişi kalp krizi geçirmektedir ve özellikle genç yaşlarda kalp krizi vakalarında artış gözlemlenmektedir.

Gençlerde Artan Kalp Krizi Vakalarındaki Gelişmeler

Doç. Dr. Yılmaz, son zamanlarda 30’lu yaşlarda kalp krizi vakalarında artış olduğunu belirtirken, bu artışın temel nedenlerinin hareketsiz yaşam, sağlıksız beslenme, erken yaşta sigara ve madde kullanımı ile genetik yatkınlık olduğunu söylüyor.

‘Diyabet Hastalarında Sessiz Kalp Krizi Önemli Bir Risk’

Kalp krizinin göğüs ağrısı dışında da farklı belirtilerle ortaya çıkabileceğini belirten Doç. Dr. Yılmaz, hastaların çoğunluğunun göğüs ağrısı belirtisini bildiğini ancak kalp krizinin yaklaşık yüzde 20-30’unda göğüs ağrısı olmadan seyrettiğine dikkat çekiyor. Nefes darlığı, soğuk terleme, mide bulantısı, sırt ya da çene ağrıları gibi belirtilerin kalp krizinin habercisi olabileceğini vurgulayan Yılmaz, özellikle diyabet hastalarında ‘sessiz kalp krizi’nin ciddi bir risk teşkil ettiğine dikkat çekiyor.

‘Göğüsteki Baskı Eforsa Artıyorsa Dikkat’

Doç. Dr. Yılmaz, gençlerde göğüs ağrısı dışı belirtilerin göz ardı edilmemesi gerektiğini belirterek, özellikle genç hastalarda eforla artan göğüste baskı hissi, yanma gibi belirtilerin ciddiye alınması gerektiğini söylüyor.

‘Kalp Krizinin İlk Saatleri Hayati Önem Taşır’

Kalp krizinde erken tanı ve hızlı müdahalenin zararın önlenmesinde büyük rol oynadığını vurgulayan Yılmaz, özellikle risk faktörleri taşıyan kişilerde ani başlayan belirtilerin ciddiye alınması gerektiğini belirtiyor.

‘Şikayetler Asla Göz Ardı Edilmemeli’

Doç. Dr. Fatih Yılmaz, kalp krizi belirtilerinin dikkate alınması gerektiğini ve erken teşhisin hayati önem taşıdığını vurgulayarak, özellikle risk faktörleri taşıyan kişilerin düzenli kontrollerini aksatmamaları gerektiğini belirtiyor.

Related Posts

Uzmanı uyarıyor: Skolyoz tedavi edilmezse kalıcı sağlık problemlerine yol açabilir

Uzmanı uyarıyor: Skolyoz tedavi edilmezse kalıcı sağlık problemlerine yol açabilir

Böbrek sağlığında ulusal seferberlik

Ülkemizde yaklaşık 9 milyon kronik böbrek hastası bulunurken, her 6-7 erişkinden birinde hastalık görülüyor.

Her prostat ameliyat gerektirmez

Prostat büyümesi ya da kanser tanısı alan herkesin ameliyat olması gerekmez. Bazı durumlarda izlemek bile yeterlidir. Doğru tedavi kararı yaş, genel sağlık şikâyet düzeyi ve yaşam kalitesi beklentisine göre kişiye özel verilir.

26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü: Genç yaşta uyuşturucu ölümlerinde ilk 5’teyiz!

26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü: Genç yaşta uyuşturucu ölümlerinde ilk 5’teyiz!

Soğuk kahveye dikkat! Her bir bardak için fazladan tüketin

Beslenme uzmanları, sıcak havalarda artan sıvı kaybına karşı su tüketiminin hayati önem taşıdığına dikkat çekiyor. Diyetisyen Asya Naz Al, yaz aylarında günde en az 2,5-3 litre su içilmesi gerektiğini vurguladı.

Kalp krizi değil, ‘Kırık Kalp Sendromu’! Üzüntü, korku, kayıp tetikleyebiliyor!

Kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan bu durumun, çoğunlukla duygusal şoklara verilen biyolojik bir yanıt olarak geliştiğini dile getiren Uzman Klinik Psikolog Cumali Aydın, yoğun stres veya duygusal travmaların tetiklediği ve kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan ‘kırık kalp sendromu’ hakkında bilgi verdi.