Gayrimenkul sektörü Ankara’da buluştu

“`html

2. Ankara Gayrimenkul Zirvesi’nde Yeni Finansman Modelleri Tartışıldı

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) tarafından bu yıl ikinci kez düzenlenen Ankara Gayrimenkul Zirvesi, 17 Haziran tarihinde gerçekleştirildi. Sektörün güncel ihtiyaçları ve finansman sorunlarını masaya yatıran zirvede, mevcut piyasa koşulları çerçevesinde gayrimenkul sektörünü yönlendirecek yeni finansman yapıları ve sermaye piyasası araçları detaylı bir şekilde incelendi.

Zirveye, kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarından birçok önemli isim katıldı. Gayrimenkul yatırım ortaklıkları, portföy yönetim şirketleri ve sektör profesyonelleri de etkinlikte yer aldı.

“Gayrimenkulün Yeni Finansal Gerçekliği” ana teması ile düzenlenen zirvede, “Gayrimenkul Geliştirmede Sermaye Piyasası Araçları” başlığı öne çıktı. Etkinliğin moderatörlüğünü gazeteci ve sunucu Elif Saygılıer üstlenirken, açılış konuşmalarını GYODER Başkanı Neşecan Çekici, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül ve Hazine ve Maliye Bakanlığı Hazineden Sorumlu Bakan Yardımcısı Osman Çelik gerçekleştirdi.

Zirvenin açılışını yapan GYODER Başkanı Neşecan Çekici, “Bugün burada sektörümüzün geleceğini etkileyen kritik bir konuda bir araya geldik: ‘Gayrimenkulün Yeni Finansal Gerçekliği.’ Bilmeliyiz ki gayrimenkul sadece taş ve betonla değil, aynı zamanda güven, sermaye ve strateji ile inşa ediliyor. Global ekonomik dinamiklerin değişimi, artan faiz oranları ve azalan likidite gibi faktörler, sektörümüzde yeni bir dönem başlattı. Artık gayrimenkul üretmek kadar, bu üretimi nasıl finanse ettiğiniz de büyük önem taşıyor. Çok sayıda konuyu bir araya getirerek, bu yılki zirvemizi etkileyici ve ekonomi politikalarının merkezine yerleştirilmiş bir içerikle hazırladık.” şeklinde konuştu.

SPK Başkanı İbrahim Ömer Gönül ise gayrimenkul sektörünün finansman yapısının dönüşmesi gerektiğine dikkat çekti. “Finansmanın çeşitlendirilmesi, sürdürülebilir büyüme için zorunlu hale gelmiştir. Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları (GYO) ve Gayrimenkul Yatırım Fonları (GYF) gibi araçlar, yatırımcılara sektöre erişim sağlıyor ve bu araçların cazibesi giderek artıyor. Şu anda Borsa İstanbul’da işlem gören 49 GYO’nun toplam büyüklüğünün 2025 yılı itibarıyla 1.3 Trilyon TL’ye ulaşması bekleniyor. Ayrıca, son düzenlemelerle birlikte Proje Gayrimenkul Yatırım Fonlarının sayısı 47’ye ve toplam büyüklüğü yaklaşık 35 Milyar TL’ye yükseldi.” şeklinde açıkladı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Hazineden Sorumlu Bakan Yardımcısı Osman Çelik, konuşmasında konut projelerinin önemine değindi: “Pandemi sonrası konuta erişim zorluğu, sosyal konut projelerini kritik hale getirdi. Türkiye’de depremler, konut arzını artırmayı ve kentsel dönüşümü teşvik etmeyi zorunlu hale getirdi. Son 20 yılda TOKİ tarafından inşa edilen 1.5 milyon sosyal konut, bu çabaların bir parçası olarak öne çıkıyor.” dedi.

Zirvenin ana konuşmacısı ise Topkapı Üniversitesi Rektörü, ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin oldu. Ardından, “Gayrimenkulün Yeni Finansal Gerçekliği” başlıklı bir oturumda, gazeteci ve yazar Okan Müderrisoğlu yöneticiliğinde GYODER Başkanı Neşecan Çekici katılımcı olarak yer aldı.

Bu zirvede, “Yeni Vergi ve Temettü Rejiminin GYO ve GYF Ekosistemine Etkileri” üzerine bir panel gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Nurol Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ersun Bayraktaroğlu’nun üstlendiği panelde, sektördeki önemli isimler çeşitli konuları ele aldı.

Etkinliğin öğleden sonraki oturumları ise GYODER GYO Komitesi Başkanı Dr. Berra Doğaner moderatörlüğünde düzenlenen panel ile sürdü. Panelde, Albaraka Portföy Genel Müdürü Emin Özer, Neo Portföy Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Yener Yıldırım ve Sermaye Piyasası Kurulu Başkan Yardımcısı Aytaç Dikmen yer aldı.

Zirvenin son oturumu ise “Proje Gayrimenkul Yatırım Fonları: Kısıtlar ve Çözüm Önerileri” üzerineydi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Vahap Munyar’ın moderatörlük yaptığı panelde, PwC Türkiye Kıdemli Vergi Müdürü Birim Saran, Lâl Değerleme Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Öz, Türkiye Sigorta Birliği Başkan Yardımcısı Ahmet Yaşar ve GYODER GYF Komitesi Başkanı Berna Sema Yiğit Sevindi konuşmacı olarak yer aldı.

“`

Related Posts

Türkiye’nin 5 aylık ihracatının yarısı 7 gümrük noktasından yapıldı

Türkiye’de ocak-mayıs döneminde gerçekleştirilen 110 milyar doları aşan ihracatın yaklaşık yarısı 7 gümrük müdürlüğü üzerinden yapıldı.

Bakan Işıkhan’dan ‘kamuda toplu iş sözleşmesi’ açıklaması : Sendikalarımıza son teklifimizi bu hafta sunacağız

Bakan Işıkhan’dan ‘kamuda toplu iş sözleşmesi’ açıklaması : Sendikalarımıza son teklifimizi bu hafta sunacağız

En düşük emekli maaşı artırılacak mı? Bakan Işıkhan’dan açıklama

Milyonlarca memur ve emeklinin maaş zamları için geri sayım başladı. Perşembe günü TÜİK, haziran ayı enflasyon rakamlarını açıklayacak. Peki 14 bin 469 TL olan en düşük emekli aylığı da artacak mı? Merak edilen soruya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan yanıt verdi. İşte detaylar… 

İran-İsrail savaşı gübreyi vurdu

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ‘haziran ayı üretici-market fiyatları’ ile ‘aylık ve yıllık girdi fiyatlarındaki değişimleri’ değerlendirdi. Bayraktar, “Türkiye kimyasal gübre hammaddelerinin yüzde 90’ından …

Gıda fiyatları koptu gidiyor: Slovenya’da yıllık enflasyon ivmelendi

Slovenya’da 2025 Haziran’ı itibarıyla yıllık enflasyon oranı, bir önceki ay kaydedilen yüzde 1,8 seviyesinden yüzde 2,2’ye yükseldi. Bu artışta, özellikle gıda ve alkolsüz içecek fiyatlarındaki keskin yükseliş belirleyici oldu. Gıda ve alkolsüz …

Kurallara uymayan 85 sürücüye ceza yağdı: Toplam 840 bin TL

İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü tarafından Bartın’da 21-27 Haziran tarihleri arasında toplam 3 bin araç kontrolden geçti. Denetimlerde abart egzoz kullanımından 15 araç sürücüsüne 32 bin 505 TL, alkollü araç kullanmaktan 9 …